به فاصله ی بین سر لنز پروژکتور تا صفحه نمایش فاصله برد می گویند. این فاصله محل قرار گیری ویدئو پروژکتور را با توجه به پرده نمایش مشخص می کند. در هر دیتا پروژکتور، عرض تصویر با W، فاصله پرتاب با D و نسبت پرتاب با D/W مشخص می شود.
محاسبه نسبت زوم و فاصله پرتاب در ویدئو پروژکتور
باید گفت که به ازاء هر فوت عرض تصویر، لازم است که ویدیو پروژکتور دو فوت دورتر قرار بگیرد. بنابراین اگر از پروژکتوری با نسبت پرتاب 2.0 استفاده می کنید و تصویری با عرض 5 فوت دارید، باید فاصله پرتاب 10 فوت باشد. برعکس اگر فاصله از صفحه نمایش 20 فوت باشد پس تصویر می بایست 10 فوت عرض داشته باشد. نسبت پرتاب، فرمول بسیار ساده ای دارد که می توانید به آسانی فاصله پرتاب و یا عرض تصویر را به وسیله ی یکی از این اندازه ها بدست آورید. اگر پروژکتور دارای نسبت پرتاب متفاوتی است، از این فرمول برای محاسبه عرض تصویر یا پرتاب استفاده کنید.
در دروبین عکاسی و یا فیلم برداری به کمک لنز شما می توانید در حالیکه ثابت هستید، اشیا را بزرگتر یا کوچکتر کنید. لنز ویدئو پروژکتور هم همین امکان را به شما می دهد تا بدون جابجا کردن دیتا پروژکتور، سایز تصویر پخش شده را افزایش یا کاهش دهید. این قابلیت دو ویژگی خوب دارد اول اینکه، اگر ویدئو پروژکتور قابل حمل داشته باشید، آنوقت زوم لنز، برای تنظیم در مکان هایی که شما کنترل کمی روی اندازه پرده نمایش دارید بسیار مفید می باشد. دوم اینکه اگر از پروژکتور در حالت نصب ثابت استفاده می کنید، زوم لنزدر زمان تعیین محل نصب به شما کمک می کند. در آخر اینکه ، اگر در حالت ثابت قصد دارید تصویر را کوچکتر یا بزرگتر کنید، باز هم امکان تغییر، بدون جا به جا کردن پروژکتور وجود دارد.
عموما در دیتا پروژکتورها نسبت زوم 1.2 است. با این نسبت زوم می توان تا 20 درصد اندازه تصویر را تغییر داد. در پروژکتورها دامنه نسبت زوم از 0.4 کمتر و از 2.1 بالاتر است. این دامنه، در ویدیو پروژکتورهایی که دارای لنز نوری هستند، این مقدار پایین یا بالاتر می رود. از دیتا پروژکتور با لنز نوری مانند دوربین های حرفه ای، برای کارهای خاص خدماتی استفاده می شود.
پروژکتورهایی که دارای لنز پرتاب کوتاه می باشند، توانایی ایجاد تصاویر بزرگتر را در فاصله کوتاه را دارند. این شیوه بسیار مناسب برای استفاده در کلاس درس می باشد و امکان حرکت بیشتر در کلاس را به معلم می دهد. اگر تا الان از ویدئو پروژکتور به صورت سقفی استفاده نکرده اید، می توانید از لنز پرتاب کوتاه استفاده کنید تا دیگر احتیاجی به نصب پروژکتور به صورت سقفی نباشد.
در این حالت می توانید پروژکتور را بر روی یک میز در مقابل وایت برد یا پرده نمایش قرار دهید و دیگر نیازی به انجام دادن مراحل سخت و زمان بر نصب پروژکتور بر روی سقف نخواهید داشت. این نوع ویدئو پروژکتور اصطلاحاً «اولترا شورت ترو (Ultra Short Throw)» نامیده می شود و توانایی نمایش تصویر در سایز بزرگ را از کوتاه ترین فاصله نسبت به پرده نمایش دارد. معمولاً لنز به کار رفته در یک ویدئو پروژکتور اولترا شورت ترو فاقد قابلیت زوم و از نوع فیکس است. همچنین نسبت پرتاب لنز این پروژکتورها اغلب از 0.7:1 کمتر است. به طور کلی ویدئو پروژکتورهای اولترا شورت ترو برای استفاده در اتاق های کوچک و فضاهای محدود فوق العاده کاربردی اند.
اما ویدئو پروژکتورهایی که دارای نسبت پرتاب نرمال (بین 1.2:1 تا 2.0:1) هستند، از قابلیت زوم هم پشتیبانی می کنند. همان طور که اشاره شد، میزان زوم این پروژکتورها معمولاً 1.2 برابر است. اما مدل هایی در بازار موجود است که از زوم 1.3 برابر، 1.6 برابر و حتی 1.8 برابر هم پشتیبانی می کنند. توجه داشته باشید که هر چه زوم ویدئو پروژکتور بالاتر باشد، می توانید آن را در اتاق ها و سالن های بزرگتری مورد استفاده قرار دهید. همچنین برخی از پروژکتورها از قابلیت زوم Powered پشتیبانی می کنند. این دستگاه ها امکان تنظیم بزرگ نمایی یا کوچک نمایی تصویر را از طریق ریموت کنترل در اختیار شما قرار می دهند. زوم سایر پروژکتورها (اغلب مدل های آموزشی و اداری) به صورت دستی یا Manual توسط خود کاربر انجام می شود.
اگر قصد نمایش تصاویر در محیط های وسیع مانند سالن های کنفرانس، سخنرانی، سمینار یا کلاس های بزرگ دانشگاهی را دارید باید یک ویدئو پروژکتور لانگ ترو (Long Throw) تهیه کنید. این پروژکتورها معمولاً علاوه بر زوم بالا، از امکانات نصب حرفه ای مانند لنز شیفت و تصحیح حالت ذوزنقه ای اتوماتیک نیز بهره می برند. همچنین اغلب این ویدیو پروژکتورها از قابلیت چرخش 360 درجه ای برخوردارند و می توان تصویر آنها را تقریباً در هر زاویه ای (حتی بر روی سقف یا کف اتاق) به نمایش گذاشت.