طبق تعریف کلمه سوپر کامپیوتر یا Mainframe در دیکشنری، این دستگاه یک کامپیوتر بسیار قدرتمند است. منظور از قدرت بالای سوپر کامپیوتر، تعداد پردازش هایی است که می تواند در هر ثانیه انجام دهد.
در اصل قدرت پردازشی یک سوپر کامپیوتر، اصلی ترین ملاک برای ارزیابی قدرت این دستگاه محسوب می شود. به همین دلیل دانشمندان همواره در تلاش هستند که محصولات بهتر را به بهبود و ارتقا این قابلیت ارائه دهند.
اگر مین فریم های امروزی و نمونه های ساخته شده در چند دهه قبل را مقایسه و بررسی کنید، شاهده تفاوت های خیره کننده ای خواهید بود.
به طوری که سرعت پردازش کامپیوترهای شخصی امروزی، چندین برابر بیشتر از سوپرکامپیوترهای دهه های پیشین می باشد.
لازم به ذکر است که برای ارائه تعریف دقیق تری از سوپر کامپیوتر، باید علاوه بر سرعت پردازش بیشتر به آیتم های دیگری نیز توجه کنید. به عنوان نمونه سرعت یک سوپر کامپیوتر نیز از اهمیت بالایی برخوردار است.
سوپر کامپیوتر چیست؟ برترین سوپر کامپیوترهای دنیا کدامند؟
طی چندین سال، سه کشور چین، ژاپن و امریکا برای داشتن سریع ترین سوپر کامپیوتر دنیا رقابت می کردند.
برای این که درک بهتری از سرعت سوپر کامپیوتر داشته باشید باید بگوییم که منظور تعداد پتافلاپ هایی است که سیستم کامپیوتری قادر است آن را اجرا کند.
یک پتافلاپ برابر هزار ترافلاپ یا مساوی یک کوآدریلیون عمل در هر ثانیه است!
زمانی از سرعت عملکرد یک سوپر کامپیوتر شگفت زده خواهید شد که بدانید کوآدریلیون برابر است با عدد یک به همراه پانزده صفر!
تا سال 2013 تنها دو سوپر کامپیوتر قدرتمند در جهان به نام های Cary Titan و IBM Sequoia وجود داشت که به ترتیب می توانستند در هر ثانیه 17.59 و 17.17 پتافلاپ را انجام دهند.
اما در همان سال چین سوپر کامپیوتر خود به نام NUDT Tianhe-2 را معرفی کرد که با قدرت 33.86 پتافلاپ توانست در صدر سوپر کامپیوترهای جهان قرار بگیرد.
در سال 2016 سوپر کامپیوتر Sunway TaihuLight توانست با قدرت 93.01 پتافلاپ رکورد جدیدی را ثبت کند.
پیش بینی می شود به زودی آمریکا سوپر کامپیوتر Summit را معرفی کند که به لقب قدرتمند ترین سوپر کامپیوتر جهان را به خود اختصاص دهد.
منبع: makeuseof