دوربین های دیجیتال و تلفن های هوشمند مجهز به دوربین های پیچیده ای هستند که عکس های دیجیتالی تولید می کنند. عکاسان حرفه ای، هنرمندان، پرینترهای تجاری و آژانس های تبلیغاتی نیز همواره تصاویری با بالاترین کیفیت ممکن را اسکن و ارائه می نمایند. اما اگر بخواهید عکس های چاپ شده قدیمی، نگاتیوها یا اسلایدهای تصاویر را دیجیتالی کنید، به یک اسکنر عکس جداگانه احتیاج خواهید داشت. در این مقاله، هر آنچه که باید درمورد نحوه انتخاب بهترین اسکنر عکس بدانید برای شما آورده شده است.
انواع اسکنر عکس
همه اسکنرهای عکس یکسان یا در یک رنج قیمت نیستند. اسکنر مناسب خود را باید بسته به آنچه که قصد اسکنش را دارید، کیفیت و میزان استفاده از آن انتخاب کنید.
اسکنر مسطح- خانگی (Flatbed Scanners): این اسکنرها اندازه نسبتا بزرگی دارند و فضای قابل توجهی را روی میز اشغال می کنند. ظاهر اسکنر مسطح شبیه به پرینترهای مینیاتوری است که یک روکش از صفحه شیشه ای آنها محافظت می کند.
بسته به اندازه، چنین اسکنرهایی قادر به اسکن اسنادی با اندازه استاندارد یا قانونی (سایز A4) می باشند. پوشش انعطاف پذیر و تاشو، امکان اسکن اسناد بزرگ تر مثل صفحات کتاب را نیز فراهم می نماید. برای تبدیل مقالات روزنامه، فصول کتاب و عکس ها می توان از آنها استفاده نمود.
اسکنرهای مسطح اغلب در پرینترهای چند منظوره تعبیه می شوند و شما خواهید توانست با قیمتی پایین یکی از آنها را تهیه کنید.
اسکنر عکس (Photo Scanners): اسکن اسناد به وضوح یا عمق رنگ زیادی احتیاج ندارد؛ اما برای اسکن عکس با کیفیت بالا این عامل ضروری است. بسیاری از اسکنرهای چند منظوره عکس ها را نیز اسکن می کنند. (یعنی برای اسکن تصاویر لازم نیست دستگاهی جداگانه تهیه نمایید.) اگر می خواهید از اسکنر فقط برای دیجیتالی کردن نگاتیوها یا اسلایدها استفاده ببرید، اسکنر حرفه ای عکس برای شما کارایی بیشتری خواهد داشت. با این حال، شاید نسبت به اسکنرهای چند منظوره قیمت بیشتری داشته باشند.
اسکنرهای عکس مجهز به تکنولوژی اختصاص یافته ای هستند که با نگاتیوها و اسلایدها سر و کار دارد. نرم افزارهایی نیز برای ویرایش عکس های قدیمی به همراه این اسکنرها ارائه می گردند. همچنین وضوح و کیفیت آنها نسبت به سایر اسکنرها بالاتر است.
اسکنر اسناد (Sheet Fed Scanners): این اسکنرها از اسکنرهای مسطح کوچک تر هستند. در صورت داشتن این مدل از اسکنر کاغذها را یک بار درون محفظه تغذیه خودکار اسناد (ADF) می گذارید و منتظر می مانید تا عملیات اسکن به پایان برسد. با این که آنها توانایی اسکن خودکار دسته های بزرگ کاغذ را با سرعتی بالا و در یک مرحله دارند، اما وضوح اسکنرهای اسناد نسبت به سایرین پایین تر است.
اسکنر لیتوگرافی (Transparency Scanners): اسکنرهای لیتوگرافی علاوه بر سیستم اسکن مسطح اغلب می توانند فیلم و اسلاید را نیز اسکن کنند. قیمت آنها گران تر، سرعتشان پایین تر و دقتشان بالای 600 dpi است.
نحوه انتخاب بهترین اسکنر عکس
قبل از انتخاب یک اسکنر، باید نیازهای اسکن خود را بشناسید.
1) آنچه را باید اسکن شود مشخص نمایید. اندازه عکس های مورد نظرتان چقدر است؟ چه مدل تصاویری را می خواهید اسکن کنید؟ نگاتیو یا لیتوگرافی یا هر دوی آنها؟ در این صورت، یک اسکنر مسطح با آداپتور فیلم برداری برای شما مناسب خواهد بود. اما اگر فقط قصد اسکن لیتوگرافی را دارید، برای این منظور می توانید یک اسکنر لیتوگرافی کوچک بخرید.
2) چه وضوح تصویری مد نظر شماست؟ وضوح یعنی میزان جزئیاتی که اسکنر از عکس می گیرد. وضوح اسکنر معمولا با نقطه در اینچ (dpi) ذکر می گردد. به طور کلی شفافیت 300 dpi برای اکثر مصارف کفایت می کند. برای کیفیت های فوق العاده بالا، 1200 dpi و در صورتی که بخواهید موقع اسکن اندازه تصویر را تغییر دهید، 3200 dpi وضوح مناسبی خواهد بود. البته اگر صرفا قصد دارید عکس ها را روی کامپیوتر خود داشته باشید یا این که آنها را در اینترنت ارسال کنید، وضوح پایین تر 150 dpi می توانید پاسخگوی نیاز شما باشد.
3) سرعت مورد نیاز خود را تخمین بزنید. اگر قرار است اسکن زیادی انجام دهید، سرعت اسکنر در تصمیم گیری شما تاثیر خواهد داشت. یکی از مشخصات اصلی اسکنرها سرعت آنها می باشد که معمولا روی وب سایت تولید کننده می توانید آن را بررسی کرده و موارد دلخواه خود را با هم مقایسه نمایید.
4) بوجه خود را در نظر بگیرید. انواع اسکنرها در محدوده قیمت متغیری به بازار ارائه می گردند و هر چقدر عملکردها و ویژگی های آنها بیشتر باشد، هزینه بالاتری نیز دارند.
5) آیا ممکن است نیازهای اسکن خود را تغییر دهید؟ تصمیم بگیرید که آیا در آینده می خواهید به جز تصاویر اسناد دیگری را نیز اسکن کنید یا خیر. در چنین شرایطی، اسکنرهای عکسی که قابلیت اسکن اسناد را هم دارند برای شما مناسب تر خواهند بود.
6) به چه میزان رنگی نیاز دارید؟ اسکنرها تصاویر را در عمق رنگ های مختلف اسکن می کنند. (به آن عمق بیت نیز می گویند.) این عامل تعیین کننده آن است که رنگ ها از عکس به چه دقتی به تصویر دیجیتالی برگردانده شوند. برای مصارف عمومی عمق رنگ 24 بیت و برای کیفیت های بهتر عمق 30 بیت را در نظر می گیرند. برای اسکن عکس های تک رنگ یا سیاه و سفید، عمق رنگ بالاتر تصویر بهتری را به شما می دهد.
7) انواع اسکنرها را آزمایش کنید. اگر چه با بررسی مشخصات اسکنرها برخی اطلاعات در اختیار شما قرار می گیرد، ولی تنها راهی که می توانید به درستی تشخیص بدهید که اسکنر برای شما مناسب هست یا نه، آزمایش آن است.
خرید اسکنر عکس مناسب
بهترین و در عین حال گران ترین اسکنر عکس، اسکنر درام است؛ اما فقط دفاتر تصویر برداری تخصصی توانایی تهیه آن را دارند.
اسکنرهای مسطح با وضوح بالا نه تنها کیفیت فوق العاده ای دارند، بلکه با مجموعه ای از آداپتورها و نرم افزارهای تصحیح و تقویت عکس ارائه می گردند که امکان اسکن لیتوگرافی، اسلایدها و نگاتیوها را فراهم می آورند.
اسکنرهای مسطح مقرون به صرفه را نیز دست کم نگیرید. با این که قیمت آنها پایین است و سرعت و کیفیت زیادی ندارند، اما به نیازهای شما برای اسکن تصاویر و اسنادهای روزانه پاسخ خواهند گفت.
همچنین اگر یک پرینتر چند کاره دارید، معمولا وضوح اسکن آنها به 1200 dpi می رسد و می تواند نیازهای اسکن شما را برطرف کند.
همانطور که مشاهده نمودید، خرید اسکنر عکس نیاز به شناخت کافی انواع مختلف آن دارد. شما می توانید جهت کسب اطلاعات بیشتر و مقایسه انواع اسکنرهای عکس به سایت مجموعه ایده برتر پارسیان مراجعه کرده یا با کارشناسان بخش فروش ما تماس حاصل فرمایید.