دیتا ویدئو پروژکتور یکی از تجهیزات آموزشی پرکاربرد است که به صورت گسترده در مدارس، دانشگاه ها و حتی ادارات و سازمان های مختلف استفاده می شود. انواع ویدیو پروژکتور بر اساس تکنولوژی ساخت به سه گروه پروژکتور LCD، پروژکتور DLP و پروژکتور LED تقسیم می شوند.
ابتدا به معرفی و بررسی ویدئوپروژکتورهای LCD می پردازیم. این دیتا ویدئو پروژکتور بر اساس فناوری کریستال مایع ساخته شده اند که باعث می شود که هر یک از نقاط تصویر به صورت مجزا بر پرده نمایش ظاهر شوند. نور سفیدی که از لامپ ویدئو پروژکتور ساطع می شود با استفاده از سه آینه به رنگ های اصلی قرمز، سبز و آبی تفکیک شده و سپس در نمایشگر LCD دوباره با هم ترکیب می شوند. با این تکنیک امکان ایجاد بیش از 16.7 میلیون رنگ وجود دارد. بعضی از کارشناسان معتقدند که تکنولوژی ساخت LCD، تکنولوژی قابل اعتمادی است اما نمی توان از تعمیر و نگهداری همیشگی این مدل دیتا پروژکتور صرفنظر کرد. در سال های اخیر به ویدئو پروژکتورهایی که در آنها از سه چیپ LCD مجزا برای تولید رنگ های قرمز، سبز و آبی استفاده شده است، پروژکتور 3LCD هم گفته می شود. این فناوری باعث تا میزان شفافیت رنگ های تولید شده توسط ویدیو پروژکتور نسبت به مدل های تک چیپ معمولی به مراتب بیشتر باشد. شاید بتوان شرکت اپسون را سردمدار تولید پروژکتورهای 3LCD در بازار دانست. هر چند برندهای دیگر مانند پاناسونیک نیز از این فناوری در محصولات خود استفاده کرده اند.
ویدئو پروژکتور DLP، بر اساس تکنولوژی آینه های میکروسکوپی دیجیتالی کار می کنند. بخش اصلی این پروژکتور از حدود 1.3 میلیون آینه میکروسکوپی تشکیل شده است که در هر ثانیه 5000 بار خاموش و روشن می شوند. این فرکانس بسیار بالا با چشم قابل تشخیص نیست. خوب است بدانید که یک دیتا پروژکتور DLP که در ساخت آن سه تراشه به کار رفته باشد، قابلیت تولید 35 تریلیون رنگ را دارد. به طور کلی فناوری DLP باعث می شود تا ویدئو پروژکتور به بالاترین نسبت کنتراست خود دست پیدا کند. از این جهت معمولاً پروژکتورهای DLP تبحر خاصی در نمایش رنگ مشکی و سایه روشن های موجود در تصویر دارند. از جمله برندهای معتبری که در زمینه ساخت پروژکتور DLP حرف های زیادی برای گفتن دارد، می توان به برند اپتما اشاره کرد. البته برند پاناسونیک در این مورد نیز حضور فعالی دارد و پروژکتورهای DLP آن توانسته اند به محبوبیت بالایی در بازار دست پیدا کنند.
مقایسه ویدئو پروژکتور LCD ،DLP و LED
در ادامه مقایسه ویدئو پروزکتور LCD و DLP و LED، باید بگوییم که پروژکتورهای DLP چون نیاز به فیلتر ندارند و در مقابل گرد وغبار نیز ایمن هستند، نسبت به پروژکتورهای LCD کمتر نیاز به تعمیر و نگهداری خواهند داشت. اما امکان زوم یا تغییر لنز در آنها وجود ندارد. علاوه بر این دیتا پروژکتورهای LCD نسبت به پروژکتورهای DLP شدت روشنایی بیشتر و قیمت پایین تری دارند. در یک توضیح کامل تر می توان گفت پروژکتور DLP برای استفاده های تجاری و آموزشی و پروژکتور LCD برای استفاده در منزل و به عنوان سینمای خانگی مناسب تر است.
نوع دیگر ویدئو پروژکتورها، پروژکتوهای LED که بر اساس جدید ترین تکنولوژی روز ساخته شده اند. در این فناوری لامپ پروژکتور حذف شده است و لیزر و نور ال ای دی جایگزین آن شده اند. LED رفته در ساخت این نوع ویدئوپروژکتور، عمر بسیار طولانی تری نسبت به انواع لامپ ها دارد. به طور میانگین طول عمر یک ویدئو پروژکتور LED در حالت نرمال 20000 ساعت و در حالت اکو 30000 ساعت خواهد بود که چند برابر مدل های لامپی است. به این ترتیب یک پروژکتور ال ای دی برای چند سال (متناسب با نوع استفاده ای که از آن می شود)، به عملکرد بدون نقص و کم خرج خود ادامه می دهد. علاوه بر این منبع نوری این نوع ویدئو پروژکتور هیچ گاه نیاز به تعویض نخواهد داشت. همچنین لازم به ذکر است که دیتا پروژکتور LED بسیار کم صداتر از پروژکتورهای LCD و DLP هستند و هزینه بسیار کمتری را برای نگهداری و تعمیر نیاز دارند.
کم صدا بودن این نوع پروژکتور به دلیل عدم استفاده از فن های خنک کننده در آن است. این ویژگی باعث می شود تا تمرکز افراد در هنگام تماشای تصاویر بر هم نخورد و بتوانید توجه تمام افراد حاضر را به محتوای مورد نظر خود جلب کنید.
همچنین باید به این نکته اشاره کنیم که از آنجایی که لامپ LED ابعاد بسیار کوچک و وزن سبکی دارد، از آن بیشتر در ویدئو پروژکتورهای قابل حمل یا جیبی استفاده می شود. البته به این نکته توجه داشته باشید که نور LED نسبت به لامپ و لیزر کم توان تر است و تصاویر این نوع پروژکتورها درخشندگی معمولی و متوسطی دارند. پس بهتر است تا در هنگام نمایش تصویر با آنها، محیط را تا جایی که امکان دارد تاریک کنید.