منو
منو
سبد خرید

مادربرد کامپیوتر

مادربرد کامپیوتر

راهنمای خرید انواع مادربرد

اگر به کار اسمبل کردن کامپیوتر مشغول باشید، حتماً با اهمیت مادربرد آشنایی دارید. این قطعه همان طور که از اسمش مشخص است، برد اصلی کامپیوتر است و سایر قطعات بر روی آن سوار می شوند. در واقع این مادربرد است که مشخص می کند شما می توانید از کدام پردازنده، رم یا کارت گرافیک بر روی کامپیوتر خود استفاده کنید. پس شناخت مشخصات مادربرد برای کسانی که قصد راه اندازی یک کامپیوتر را دارند، کاملاً ضروری و مهم است. در این بخش قصد داریم شما را با این مشخصات بیشتر آشنا کنیم تا در هنگام انتخاب مادربرد از میان گزینه های متنوع موجود در بازار کار آسان تری در پیش داشته باشید. در انتها نیز بهترین برندهای مادربرد را به شما معرفی می کنیم. با ما همراه باشید.

مادربرد چیست؟

مادربرد یا برد اصلی (Motherboard or Mainboard) در واقع یک برد الکترونیکی با تعداد زیادی مدار، سیم و خازن است که وظیفه برقراری ارتباط بین سایر قطعات را بر عهده دارد. معمولاً کسانی که قصد خرید قطعات کامپیوتر و راه اندازی یک سیستم را دارند، ابتدا نوع و مدل مادربرد را تعیین می کنند و بر اساس آن به سراغ سایر سخت افزار سیستم می روند. مادربورد کامپیوتر از بخش های مختلفی تشکیل شده است که از مهم ترین آنها باید به سوکت پردازنده، اسلات رم، اسلات های PCIe، پورت ها و هدرها اشاره کنیم. در ادامه با هر یک از این بخش ها بیشتر آشنا خواهیم شد.

اندازه مادربرد

اولین نکته ای که در هنگام خرید مادربرد باید به آن توجه کنید، اندازه آن است. اندازه یا فرم فاکتور مادربرد باید با ابعاد کیس کامپیوتر شما سازگاری داشته باشد تا در هنگام نصب با مشکل مواجه نشوید. همچنین هر چه مادربرد بزرگتر باشد، به اسلات های بیشتری مجهز است و امکان نصب قطعات بزرگتری بر روی آن وجود دارد. به طور کلی فرم فاکتورهای رایج مادربرد شامل موارد زیر می شود:

  • مادربرد Mini ITX

کوچکترین مادربردهای موجود در بازار! اگر قصد راه اندازی یک کامپیوتر کم حجم برای استفاده در فضاهای محدود دارید، مادربرد Mini ITX را باید انتخاب کنید. توجه داشته باشید که این نوع مادربرد با توجه به ابعاد بسیار کوچکی که دارد، معمولاً فقط به یک اسلات PCIe و نهایتاً دو اسلات رم مجهز است و امکان نصب کارت گرافیک های رده بالا بر روی آن وجود ندارد. تعداد پورت ها نیز در این مادربرد محدود است.

  • مادربرد Micro-ATX

این مادربرد در مقایسه با مدل های Mini-ITX بزرگتر است، اما همچنان در دسته مادربردهای کوچک جای دارد. یک مادربرد microATX به چهار اسلات PCIe مجهز است و تعداد پورت های آن پاسخگوی نیازهای روزمره خواهد بود. پیشنهاد می کنیم اگر مادربرد میکرو ATX تهیه کرده اید، به سراغ کیس های کوچکتر بروید تا به هدف نهایی خود که اشغال فضای کمتر توسط کامپیوتر بوده، برسید. در غیر این صورت اگر کیس شما از مادربرد ATX پشتیبانی می کند، نصب مادربرد mATX در آن فایده چندانی ندارد.

  • مادربرد ATX

می توان مادربرد ATX را رایج ترین نوع این قطعه در بازار دانست. این مادربرد معمولاً دارای 7 اسلات توسعه PCIe برای نصب کارت گرافیک، کارت صدا و کارت شبکه است و به 4 اسلات برای نصب حافظه رم مجهز است. با وجود اینکه سال ها از معرفی و تولید مادربرد ای تی ایکس می گذرد، اما این قطعه همچنان به طور گسترده در انواع کامپیوترهای خانگی، اداری و گیمینگ مورد استفاده قرار می گیرد.

  • مادربرد E-ATX

اگر قصد راه اندازی یک سیستم گیمینگ حرفه ای با چند کارت گرافیک (مثلاً 3 یا حتی 4 عدد!) راه اندازی کنید، باید به سراغ مادربرد EATX بروید. این مدل ها ابعاد بسیار بزرگی دارند و فضای کافی برای نصب هر نوع قطعه ای را در اختیار شما قرار می دهند. فقط به این نکته توجه کنید که کیس کامپیوتر شما باید از ابعاد بزرگ این مادربرد پشتیبانی کند.

مادربرد اینتل یا AMD؟

پس از تعیین ابعاد، باید به سراغ انتخاب پلتفرم مادربرد بروید. در این مرحله باید نهایت دقت خود را به کار ببرید و پلتفرم دلخواهتان را از بین اینتل و AMD انتخاب کنید. دلیل اهمیت این مرحله این است که امکان نصب پردازنده های اینتل بر روی یک مادربرد AMD وجود ندارد. عکس این قضیه هم صدق می کند و شما نمی توانید پردازنده های ای ام دی را بر روی مادربرد اینتل نصب کنید. اما کدام پلتفرم بهتر است؟

باید گفت که جواب قطعی به سؤال بالا وجود ندارد و هر یک از این مادربردها نقاط ضعف و قوت خود را دارند. با این حال به طور کلی در کشور ما پردازنده های اینتل طرفداران بیشتری دارند و بالطبع مادربردهایی که از این پردازنده ها پشتیبانی می کنند، پرفروش تر هستند. برای اینکه متوجه شوید مادربرد به کدام پلتفرم تعلق دارد، باید مشخصات چیپست آن را بررسی کنید.

چیپست مادربرد مهم ترین بخش این قطعه است که ارتباط بین سایر قطعات را برقرار می کند. اینتل و AMD چیپست های مادربرد خود را در سری های مختلف عرضه کرده اند و برای نام گذاری آنها از حروف مختلفی بهره می برند. به عنوان مثال اگر نام مادربرد شما با حرف H (مثلاً H510) آغاز شود، آن مادربرد به سری H متعلق بوده و جزء مدل های اقتصادی است. در جدول های زیر می توانید سری های مختلف مادربردهای اینتل و AMD را مشاهده کنید:

سری های مختلف مادربردهای AMD
سری A مدل های اقتصادی و ارزان قیمت
سری B مدل های میان رده برای کامپیوترهای اداری و خانگی
سری X مدل های بالا رده برای کامپیوترهای گیمینگ و حرفه ای
سری های مختلف مادربردهای اینتل
سری H مدل های اقتصادی و ارزان قیمت
سری B مدل های میان رده برای کامپیوترهای اداری و خانگی
سری Q مدل های دارای قابلیت کنترل از راه دور
سری Z مدل های رده بالا برای کامپیوترهای گیمینگ و حرفه ای با پشتیبانی از دو یا چند کارت گرافیک به طور همزمان و اورکلاک
سری X مدل های فوق حرفه ای برای پردازنده های اختصاصی سری Extreme

 

سوکت پردازنده مادربرد

یکی از مهم ترین نکات در خرید پردازنده، سازگاری آن با سوکت مادربرد است. دلیل آن هم ساده است: سی پی یو از طریق این سوکت به مادربرد متصل می شود! به طور کلی پردازنده های دسکتاپ اینتل نسل 6 تا 9 با سوکت LGA1151، پردازنده های نسل 10 و 11 با سوکت LGA1200 و پردازنده های نسل 12، 13 و 14 با سوکت LGA1700 سازگاری دارند. در طرف مقابل پردازنده های ای ام دی Ryzen 3 تا Ryzen 9 با سوکت AM4 و پردازنده های رایزن سری 7000 با سوکت AM5 سازگار هستند. پیشنهاد ما این است در هنگام خرید مادربرد کامپیوتر علاوه بر توجه به سازگاری سوکت با پردازنده، کمی هم آینده نگری داشته باشید تا در آینده امکان نصب پردازنده های نسل جدید برای شما فراهم باشد. در حال حاضر مادربرد نسل 10 طرفداران زیادی در بازار دارد، اما خرید مادربرد نسل 12 می تواند در طولانی مدت به صرفه تر باشد.

سازگاری رم و مادربرد

یکی از معیارهای مهم در انتخاب مادربرد، تعداد اسلات های رم آن است. اگر می خواهید سیستم شما از سرعت و توان کافی برای اجرای برنامه ها و بازی های مختلف برخوردار باشد، باید مادربردی تهیه کنید تا به اسلات های رم بیشتر مجهز باشد. در حال حاضر یک مادربرد میان رده معمولاً از 64 گیگابایت رم و یک مادربرد گیمینگ معمولاً از 128 گیگابایت رم پشتیبانی می کند. همچنین باید به سازگاری استاندارد حافظه رم با مادربرد توجه داشته باشید. اکثر مادربردهای فعلی که در بازار موجودند، از رم DDR4 پشتیبانی می کنند و با نام مادربرد DDR4 شناخته می شوند. این مادربردها برای راه اندازی یک کامپیوتر اداری، خانگی و حتی گیمینگ مناسب هستند. با این حال مادربرد DDR5 هم در بازار موجود است که از رم های جدید DDR5 پشتیبانی می کند و قیمت بالاتری دارد. البته این رم ها هنوز در کشور ما جا نیفتاده اند.

اسلات توسعه مادربرد

اسلات توسعه یا PCI Express (به اختصار PCIe) امکان نصب کارت های توسعه مختلف بر روی مادربرد را فراهم می آورد که مهم ترین آنها کارت گرافیک است. این اسلات ها از لحاظ تعداد مسیر یا لاین به دسته های x1، x4، x8 و x16 تقسیم می شوند. هر چه تعداد مسیرها بالاتر باشد، سرعت رد و بدل کردن دیتا در اسلات بیشتر خواهد بود. بر همین اساس x1 کندترین اسلات و x16 سریع ترین اسلات مادربرد هستند. شما برای نصب کارت های توسعه بر روی این اسلات ها محدودیتی ندارید و می توانید متناسب با استراتژی اسمبل سیستم خود از آنها بهره ببرید. اما به طور کلی معمولاً بهتر است تا کارت گرافیک را به اسلات PCIe x16 نصب کنید و برای نصب اس اس دی از اسلات PCIe x4 بهره ببرید. اسلات PCIe x1 نیز برای نصب کارت شبکه و کارت صدا مناسب است.

باید به این نکته هم اشاره کنیم که هارد دیسک (HDD) از طریق کانکتورهای SATA به مادربرد متصل می شود. امروزه اکثر مادربردهای موجود در بازار به کانکتور SATA 3.0 با پهنای باند 6 گیگابیت در ثانیه مجهز هستند. همچنین اگر می خواهید بر روی کامپیوتر خود حافظه SSD نصب کنید، باید از کانکتور M.2 کمک بگیرید. البته اس اس دی ساتا هم در بازار موجود است که در مقایسه با اس اس دی M.2 سرعت پایین تری دارد. تعداد کانکتورهای M.2 در مادربرد خانگی و اداری معمولاً 1 یا 2 عدد و در مادربرد گیمینگ بیش از 2 عدد است.

پورت های مادربرد

تعدد و تنوع پورت های مادربرد اهمیت زیادی دارد، چرا که از طریق همین پورت ها است که می توانید لوازم جانبی دلخواهتان را به کامپیوتر متصل کنید. این پورت ها اصطلاحاً در پنل I/O یا پنل ورودی/ خروجی مادربرد قرار دارند که از مهم ترین آنها می توان به HDMI، USB-C و USB 3.2 Type-A اشاره کرد. همچنین مادربردهای گران قیمت به پورت های تاندربولت و DisplayPort هم مجهز هستند. لازم به ذکر است که مادربرد دارای چندین هدر هم هست که می توانید از آنها برای توسعه پورت ها یا امکانات جانبی آن بهره ببرید. به عنوان مثال اگر مادربرد شما از هدر RGB برخوردار باشد، می توانید از قطعات سازگار با نورپردازی RGB بر روی آن استفاده کنید.

قیمت انواع مادربرد

قیمت مادربرد به موارد متعددی بستگی دارد. از چیپست و سوکت پردازنده گرفته تا تعداد اسلات های رم و PCIe بر روی قیمت این محصول مؤثر هستند و سبب تمایز در مدل های مختلف آن می شوند. از دیگر نکات مؤثر بر روی قیمت مادربرد کامپیوتر می توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • مجهز بودن به ماژول وای فای به صورت آنبورد
  • سیستم خنک سازی (شامل هدر فن سی پی یو، هیت سینک VRM، هیت سینک M.2، هدر پمپ AIO، هیت سینک چیپست و...)
  • مشخصات و سرعت کارت صدا و کارت شبکه آنبورد
  • پشتیبانی از بایوس UEFI با رابط گرافیکی و مدرن
  • سازگاری با نرم افزارهای کنترل فن و خنک کننده های مایع
  • نوع طراحی سیستم کنترل توزیع برق (دارای اهمیت به خصوص برای تأمین برق پردازنده های نسل جدید)
  • نسخه اسلات های PCIe (در حال حاضر سریع ترین استاندارد، PCIe 5.0 است)
  • پشتیبانی از اورکلاک رم و سی پی یو
  • جنس اسلات، خازن و ماسفت های به کار رفته در مادربرد

بهترین برندهای مادربرد

شرکت های بزرگ و غول های دنیای تکنولوژی از چیپست های اینتل و AMD استفاده کرده و انواع مادربرد را برای پوشش دهی نیازهای کاربران مختلف راهی بازارهای دنیا کرده اند. زمانی که سری به بازار مادربرد بزنید، با چندین و چند مدل مختلف از برندهای گوناگون مواجه می شوید و دستتان برای انتخاب باز است. در مجموع می توان پر طرفدارترین برندهای تولید کننده مادربرد را به صورت زیر لیست کرد:

خرید انواع مادربرد خانگی، اداری و گیمینگ

خرید از یک شرکت معتبر، یک اصل مهم است که همیشه باید به آن پایبند باشید! در غیر این صورت ممکن است به شما کالای فیک و غیر اصل تحویل داده شود و متحمل ضرر شوید. شرکت ایده برتر پارسیان با چندین سال سابقه در زمینه فروش انواع قطعات کامپیوتر از جمله مادربرد از برندهای مطرح دنیا، آماده ارائه خدمات به شما است. برای کسب اطلاعات لازم در مورد خرید بهترین مادربرد با قیمت مناسب می توانید با شماره 73027-021 تماس بگیرید و با کارشناسان ما در ارتباط باشید. همچنین می توانید برای خرید اینترنتی مادربرد از امکانات وب سایت ایده برتر پارسیان با نماد اعتماد الکترونیکی 5 ستاره استفاده کنید. مجموعه EBP با فراهم آوردن امکاناتی مانند ضمانت اصالت کالا، ارائه کالا با گارانتی معتبر، ارسال سریع و به موقع سفارش ها، گزینه پرداخت در محل و خدمات پس از فروش گسترده تجربه شیرین از خرید به صورت عمده و تک را برای شما به ارمغان می آورد.

نمايش 1 تا 15 از 35 (3 صفحه)
این کالا به این تعداد موجود نیست.
لطفاً مشخصات خود را وارد کنید تا در صورت موجود شدن کالا شما را مطلع سازیم.
نام و نام خانوادگی
ایمیل
شماره موبایل
توضیحات